ČEK

Ček koriste fizička i pravna lica za isplatu gotovog novca na teret računa izdavača čeka, odnosno za bezgotovinsko plaćanje. Čeki predstavlja pismenu ispravu banke na osnovu koje se imaocu isplaćuje naznačena suma novca. Ček se izdaje samo uz novčano pokriće, izdavanje čeka bez pokrića smatra se prevarom i kažnjava se po zakonu.  Zakon je doneo nove promene, tako da ček više nije instrument platnog prometa nego instrument plaćanja, na osnovu koga se ispostavljaju instrumenti platnog prometa. Ček sadrži sledeće elemente:

– oznaku  da je ček

– ime lica koje treba da plati (trasat)

– mesto gde treba platiti

– dan i mesto izdanja čeka

– bezuslovni uput da se plati određena suma novca iz trasatovog pokrića

– potpis ko je izdao ček (trasat).

Bilo koja isprava koja ne sadrži osnovne elemente ne mogu se smatrati čekom. Ček se sastoji iz jednog primerka – čeka, koji ostaje kod banke kao dokaz zaduženja računa trasata. Deo čeka – talon zadržava izdavalac čeka u čekovnoj knjižici. On služi kao dokaz o izdatom čeku i sadrži podatke o izdavanju odnosno datum, iznos i svrha isplate. Ček može glasiti na ime, po naredbi I na donosioca.

Primeri:

1.  Popuni ček , izvrši plaćanje kupljene robe u  Š-MARKET-u iz Paraćina,  u iznosu od =3.560rsd na današnji  dan.

2.  Popuni ček , izvrši plaćanje za utrošenu električnu energiju   Elektro-privredi Srbije, Paraćin,  u iznosu od  =12.450rsd na današnji  dan.