Menica

Pod menicom se podrazumeva hartija od vrednosti po naredbi na osnovu zakona, kojom se njen izdavalac (trasant) obavezuje da će sam ili po njegovom nalogu, određenom trećem licu (remitentu) odospelosti biti isplaćen menični iznos i to na određenom mestu od strane lica kome je upućena naredbaza isplatu (trasata), ili od strane izdavaoca menici (trasanta).  Menica kao sredstva obezbeđenja ima izuzetno važnu ulogu kod oblika plaćanja u privredi i spoljnotrgovinskoj razmeni.

Najbitnija podela menica je na :

•trasirane (vučene) menice,

•sopstvene menice i

•sopstvene trasirane menice

Vrste trasiranih menica:trasirane menice po sopstvenoj naredbi i menice trasirane na trasanta (izdavaoca menice).

Trasirane ili vučene menice su menice kod kojih jedno lice trasant (izdavalac) daje nalog drugom licutrasatu da trećem licu remitentu (imaocu menice) isplati bezuslovno menični iznos dospelosti menice. Kod trasirane menice postoje tri lica i to:-trasant ili izdavalac menice,-trasat ili lice kome se upućuje nalog za isplatu menice i-remitent ili imalac menice, odnosno menični poverilac kome o dospelosti trebada se isplati menični iznos.

Trasirana menica je dobila naziv od latinske reči „trahere” što znači vući, jer trasant svoju obavezu prema remitentu „vuče” na drugo lice – trasata. U meničnom slogu ovaj nalog se izražava klauzulom„platite”.  Nije bitno da u trenutku izdavanja izdavalac menice ima pokriće kod trasata. Ovo pokriće je bitno u trenutku dospelosti menice. Trasat kod trasirane menice je najčešće banka, a može biti i svakodrugo fizičko ili pravno lice. Trasat kod trasirane menice nije menični dužnik i nema obavezu da isplatimenicu. Kada trasat odbije da isplati trasiranu menicu, imalac menice se može obratiti trasantu (izdavaocu) odnosno glavnom meničnom dužniku radi isplate.

Sopstvena menica je vrsta menice kod koje se izdavalac menice obavezuje da će isplatiti menični iznoso dospelosti remitentu.  Kod ove menice razlikujemo sledeća lica:-izdavalac menice i-remitent.Klauzula „platite” mora se prepraviti u klauzulu „platiću” kod sopstvene menice, jer izdavalac menicene upućuje drugom licu nalog za isplatu menice, već remitentu obećava da će on izvršiti isplatumenice. Sopstvena trasirana (vučena) menica – izdavalac menice vuče isplatu te menice na samog sebe,klauzulom „platiću po naredbi sopstvenoj”. Trasat, trasant i remitent su isto lice, odnosno izdavalacmenice. U trenutku izdavanja nema poverioca, iz razloga što izdavanje menice utvrđuje obavezu dasam sebi nešto isplati.

Menica je strogo formalna hartija od vrednosti koja je punovažna samo ako sadrži sve bitne menične elemente koji su zakonom propisani. Trasirana menica mora da sadrži sledeće bitne menične elemente:

•izričito označenje da se radi o menici,

•ime trasata (lica koje treba da plati menicu),

•označenje dospelosti menice,

•bezuslovni zahtev za isplatu određene svote novca,

•mesto plaćanja menice,

•datum izdavanja menice,

•mesto izdavanja menice,

•ime lica kome se ili po čijoj naredbi se menica mora isplatiti (remitent) i

•potpis lica koje je izdalo menicu (trasanta).

Označenje da je to menica mora biti napisano u samom slogu menice, i to na jeziku na kome je menicasastavljena.Ime trasata je bitan menični element kod trasirane menice, zbog toga što se radi o naredbi trasanta koju je uputio trasatu da o dospelosti isplati menični iznos remitentu.Označavanje dospelosti menice je bitan element kojim se određuje vremenski trenutak kada je meničnidužnik dužan da ispuni meničnu obavezu meničnom poveriocu.

Načini određivanja dospelosti menice

1. po viđenju – znači da ta menica dospeva i da je plativa odmah u onom trenutku kada je imalac podnese meničnom dužniku na isplatu. Imalac menice sam određuje trenutak viđenja, odnosno kada ćemenicu podneti meničnom dužniku na isplatu. U poslovnoj praksi su česte klauzule kojima se određujenajduži rok u kome se menica po viđenju mora prezentovati na isplatu. Menica koja dospeva poviđenju mora biti prezentovana na isplatu najkasnije u roku od jedne godine od dana izdavanja temenice.

2. na tačno određen dan – znači da se toga dana menica mora prezentovati na isplatu. Umesto tačnoodređenog dana, dopuštena je klauzula „početkom” ili „krajem” meseca, što znači prvih deset dana umesecu ili poslednjih dana u mesecu.

3. na određeno vreme od dana izdanja menice – znači da menica dospeva po proteku određenog brojadana od dana izdanja menice. Ako je dospelost određena brojem dana, dan izdanja menice se neuračunava u rok dospelosti. Kod ovakvog načina određivanja dospelosti, nisu dopuštene klauzule okamati i kamatnoj stopi.

4. na određeno vreme po viđenju – je najčešće da se „viđenjem” menica akceptira, pa posle određenogroka dospeva. Potrebne su dve prezentacije menice. Znači, najpre je „viđenje” po toj menici čiji jedatum pismeno konstatovan na menici, a zatim po proteku roka isplata menice. Ovakav načinodređivanja dospelosti menice je naročito pogodan u situacijama kada je trasatu potrebno određenovreme da prikupi dovoljnu svotu novca za isplatu menice.Bezuslovni uput za isplatu određene svote novca mora biti u svakoj menici.

Menica mora da glasi natačno određenu svotu novca. Na meničnom formularu ovaj nalog se izražava sa izrazom „platite” ako se radi o trasiranoj menici, ili „platiću” ako se radi o sopstvenoj menici.

Mesto plaćanja menice mora biti izričito određeno. To je mesto u kome treba da se izvrši isplata menice.

Datum izdavanja je bitan jer od datuma izdavanja menice često počinje da teče rok zastarelosti temenice. Ako datum izdavanja menice nije određen u menici, ta menica nije punovažna.

Mesto izdavanja menice je od značaja prilikom određivanja merodavnog prava koje treba da se primeniu cilju utvrđivanja da li je izdata menica punovažna.

Ime lica kome se ili po čijoj naredbi se menica mora isplatiti je remitent). Remitent može biti svako fizičko ili pravno lice.

Potpis lica koje je izdalo menicu (trasanta) znači da je on jedini bitni potpisnik na menici i jedinimenični dužnik u odnosu na druga bitna menična lica. Trasant u trenutku potpisivanja menice moraimati poslovnu sposobnost.